Delavnice

image/svg+xml

Marec

image/svg+xml
1. marec

Brez treme v spotlight!

Predavatelj: Jošt Jesenovec

Brez treme v spotlight!

Impro plac (Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana) || 15.00-18.00

Prijava

Veš tisti trenutek, ko stojiš pred celotno predavalnico ali veliko skupino ljudi in tvoj obraz postaja bolj in bolj rdeč, ker si se ravnokar nekaj zmotil? Ali pa si na razgovoru za službo in se trudiš biti sproščen in oddajati dober vtis, pa postajaš vedno bolj živčen in neroden. Pridi na našo delavnico in spoznaj impro, ki je pomagal mnogim improvizatorjem, da so sprejeli samega sebe, se sprostili v stresnih situacijah in ugotovili, da ni nič hudega, če včasih pač malo zafrkneš in se nasmejiš skupaj z drugimi sam sebi. Obilo smeha in zabave zagotovljeno!


Jošt Jesenovec je improvizirati začel v ŠILI – Šolski impro ligi in tam maturi in diplomi navkljub tudi ostal. Zadnja leta deluje kot mentor improvizacijskega gledališča na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, poleg tega pa je eden od koordinatorjev celotnega programa ŠILA. Občasno poučuje tudi drugod. Zadnje čase je na odru največkrat z ekipo Gverila Teatra, lahko pa ga vidite tudi v kakšni predstavi na ulici. Ne mara sušija, rad pa ima štruklje in avokado.

6. marec

Portretna/ streetstyle fotografija

Predavatelj: Žiga Dornik

Portretna/ streetstyle fotografija

Lokacija še ni znana || Ura še ni znana

Prijava

Se vedno trudiš narediti super sliko slavljenca za v družinski album, pa nikoli ne ujameš tistega pravega trenutka? Osrednja tema delavnice bo ravno portretiranje. Spoznalo se bo različne pristope, od tega, kako usmerjati svoje modele, jih sprostiti pred kamero in iz njih potegniti iskrene izraze. Prikazan bo tudi tehnični del portretiranja, kako različni objektivi dosežejo različne učinke in kakšne pripomočke lahko uporabimo, da naredimo naše portrete zanimivejše. Delavnica se bo pričela s krajšim teoretičnim uvodom na zanimivi lokaciji pri parku Tivoli, sledi pa ustvarjanje na terenu – fotografiranje po ljubljanskih ulicah.


Žiga je 22-letni fotograf, videograf in youtuber, situiran v Ljubljani. S fotografijo se aktivno ukvarja zadnja tri leta, najbolj pa se osredotoča na portrete in storytelling fotografijo.

7. marec

Traktor ni samo delovni stroj

Predavatelj: Adam Illusion Art in Freeverse

Traktor ni samo delovni stroj

K4 (Kersnikova ulica 4, 1000 Ljubljana) || 18.00-21.00

Prijava

Imaš željo po ustvarjanju in mešanju lastne glasbe, ampak ne veš kje začeti?
V novem valu freeŠn delavnic bomo 7. marca zopet postavljeni v klet kluba K4, kjer bo pod vodstvom dveh izkušenih DJ mojstrov Adama Mulalića (Adam Illusion Art) in Črta Trkmana (Freeverse) potekala že druga freeŠna DJ delavnica. Na delavnici bodo predstavljene osnove miksanja in različni načini, kako se spoprijeti z opremo, sodelujoči pa se bodo lahko naučili pripraviti tudi svoj čisto prvi set!

Delavnice so primerne za vsakogar, predhodno znanje ni potrebno.


8. marec

Kako ustvariti kratek in sladek dražilnik

Predavatelj: Gašper Andrinek (Val 202)

Kako ustvariti kratek in sladek dražilnik

Val 202 (Tavčarjeva 17, 1000 Ljubljana) || 16.00-19.00

Prijava

Vsi ob besedi radio najprej pomislimo na radijske voditelje, vendar pa je za mikrofoni velikokrat še bolj ‘’živo’’. Na letošnji delavnici bomo z nekaj preprostimi orodji poskušali ustvariti kratek in jedrnat video napovednik ali dražilnik za radijsko oddajo oziroma podkast. Spoznali boste, kako se pripravi in opremi radijski spot, kako in kdo ga prebere ter kako se zmontira. Na podlagi radijskega spota bomo nato poskušali čim bolj enostavno, s pomočjo spletnih orodij, pripraviti kratek video dražilnik, ki bo primeren za objavo na družbenih omrežjih.


Gašper živi za pisanje poglobljenih življenjskih zgodb malega človeka. Zunanji svet nanj vpliva veliko bolj kot majhen prostor okoli njega, zato že od nekdaj sanja o raziskovanju tujih, nemirnih območij. Izkušnje si je začel nabirati pri lokalnem časopisu, sodeloval je pri več študentskih glasilih. Trenutno dela na Valu 202, kjer ustvarja podkaste, pripravlja poglobljene intervjuje in bdi nad valovsko video produkcijo.

13. marec

Nauči se izdelati in oblikovati svojo spletno stran

Predavatelj: Miha Matjašič

Nauči se izdelati in oblikovati svojo spletno stran

Kampus (Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana) || 16.00-19.00

Prijava

Bi rad ustvaril svojo spletno stran pa ne veš točno kako? Na delavnici se bo spoznavalo osnove sintakse HTML. Prikazano bo, kako se gradi obliko spletne strani, vstavlja slike in povezave, izpisuje tabele, uporablja sezname in druge stvari. Oblikovalo se bo preprosto spletno stran, ki bo zajemala HTML sintakso in CSS elemente, namenjene oblikovanju vaše spletne strani. Ne bo pa se zgrešilo niti spletnega gostovanja, ki je potrebno, če želimo, da so ustvarjene spletne strani vidne širšemu svetu.


Miha Matjašič je doktorski študent družboslovne statistike in asistent na Fakulteti za družbene vede. Pri svojem delu in študiju sodeluje pri različnih projektih, od izdelave preprostih statičnih HTML strani, statistične obdelave in grafičnega prikaza velikih količin podatkov (v programskem okolju R), izdelave avtomatiziranih PDF poročil (v programskem okolju R in latex) do zapletenih PHP aplikacij.

14. marec

Tips&tricks za tekstopisce

Predavatelj: Drago Mlakar (Pristop)

Tips&tricks za tekstopisce

Pristop (Trubarjeva cesta 79, 1000 Ljubljana) || 15.00-16.30

Prijava

Te zanima, kako nastanejo ideje za najbolj kreativne in udarne oglase? Na delavnici se boste seznanili z osnovami tekstopisja in dobili vpogled v pripravo kreativnih zasnov, tako tekstov, scenarijev kot kompleksnejših kampanj. Mentor delavnice pa tudi obljublja, da bo ponudil usmeritve za uspešno pripravo natečaja. Se ti zdi, da bi bil lahko kos nalogi natečaja pa bi potreboval le malo pomoči?


Drago Mlakar je kreativni direktor v agenciji Pristop, ki je svojo kariero gradil v najnagrajenejših regionalnih oglaševalskih agencijah. Njegova dela so nagrajena tako na nacionalnih, regionalnih kot tudi mednarodnih festivalih, v zadnjih letih pa je na Slovenskem oglaševalskem festivalu osvojil 6 Velikih nagrad za TV, tisk, zunanje oglaševanje, medije in inovativno komuniciranje. Njegova delovna načela so zelo preprosta: Delaj dobre stvari, ob tem se dobro počuti in s tem osvajaj pitche in nagrade.

14. marec

Digitalni marketing za začetnike

Predavatelj: Ana Pleško (Simbioza)

Digitalni marketing za začetnike

Simbioza (Dunajska 22, 1000 Ljubljana) || 16.30-19.30

Prijava

Digitalni marketing se razvija z vso hitrostjo in včasih je težko slediti vsem trendom. Gre za zelo širok koncept, ki zajema procese od same izdelave spletne podobe pa vse do spremljanja dogajanja na spletnih mestih. Obstajajo pa orodja, s katerimi si lahko marketing pohod na spletu olajšate. Na delavnici boste dobili odgovore na vprašanja: kaj je digitalni marketing, kako deluje, digitalni marketing kanali in načini, ki delujejo. Izvedeli boste tudi, kako si digitalni marketing poenostavite z brezplačnimi orodji, pa tudi vsebinskega marketinga se ne bo pozabilo, saj v zadnjem času pritegne vse več pozornosti.


Ana Pleško je direktorica projekta Simbioza, kjer sodeluje že od prvega leta, saj meni, da smo ustvarjeni za to, da živimo v Simbiozi, sožitju in da sodelujemo, se povezujemo in soustvarjamo. Veliko ima izkušenj na področju vodenja in organiziranja, stremi pa k delovanju in razvijanju stvari na področju računalništva in informatike. Zaradi svojega delovanja je bila v letu 2012 in 2013 izbrana med 50 najuspešnejših Slovenk.

15. marec

Čas setve še ni čas žetve

Predavatelj: Madea Mojca Majhen

Čas setve še ni čas žetve

Vander Urbani Resort (Krojaška ulica 6-8, 1000 Ljubljana) || 10.00-11.00

Prijava

Te zanima organizacija dogodkov in ne veš, kje se vse skupaj začne, kako poteka delo, s kakšnimi izzivi se srečuješ ter kaj se dogaja v ozadju uspešno izpeljanega dogodka? Na delavnici bomo izvedeli, kako se velikih in malih projektov lotevajo uspešne agencije z dolgoletnimi izkušnjami, se sprehodili čez celoten potek organizacije dogodka, od ideje do snovanja in realizacije ter slišali mnogo uporabnih nasvetov. Še vedno oklevaš? Pssst, slišali smo, da bo mentorica razkrila tudi uporabne trike in namige za uspešno reševanje kreativnega briefa na našem natečaju! Torej, kaj še čakaš?


Madea Mojca Majhen je leta 2005  ustanovila agencijo Paideia Events, ki je specializirana za organizacijo dogodkov in kreativnih marketinških konceptov ter pripravo strategij za odnose z javnostmi. Za sabo ima vrsto uspešnih projektov, zelo rada pa sodeluje tudi z mladimi in jim nudi priložnosti, da se izkažejo, saj meni, da je odnos do dela in sočloveka pomembnejši od znanja.

20. marec

Bodi IN z InDesignom

Predavatelj: Gordan Čuka

Bodi IN z InDesignom

Študentski kampus (Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana) || 16.00-20.00

Prijava

Bi se rad/a  naučil/a oblikovati knjige, časopise, letake in druge kreativne oblike kar prek svojega računalnika? Potem je osnovno znanje InDesign programa vse kar potrebuješ! InDesign je pomembno orodje predvsem za grafične oblikovalce pa tudi za vsakega, ki ne želi biti omejen pri ustvarjanju. Na tej delavnici bomo dobili odgovore na vprašanja: kako in kje lahko uporabimo znanje InDesigna ter kako je ta povezan z ostalimi programi za kreativce. Delavnica bo posvečena bolj osnovam, ki se jih boste naučili z izdelavo svojega prvega izdelka – razglednice.


Gordan Čuka dipl. ing. grafične tehnologije se že 25 let ukvarja z grafičnim oblikovanjem in izvedbami različnih kreativnih projektov. Delal je kot uradni administrator Adobe programske opreme, ima večletne izkušnje na področju digitalnega marketinga in organizacije mednarodnih dogodkov ter ustvarja s 3D tiskom. Zaradi njegovih predavateljskih izkušenj in vedrega duha boste na njegovi delavnici definitivno uživali, hkrati pa se naučili veliko novega.

21. marec

Impress in WordPress

Predavatelj: Miha Matjašič

Impress in WordPress

Študentski kampus (Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana) - PREDAVALNICA 3 || 16.00-19.00

Prijava

Delavnica je namenjena vsem tistim, ki si želite imeti svojo spletno stran (ali spletni dnevnik), ki jo lahko sami urejate, pa ne veste kje začeti. Na delavnici se boste naučili namestiti, izdelati in prilagoditi svojo spletno stran (ali spletni dnevnik) v WordPressu. Namestili bomo nekatere vtičnike, jih optimizirali ter naložili na strežnik. Delavnica predpostavlja osnovno računalniško znanje, a je prilagojena tudi osebam, ki z orodjem za pisanje dnevnikov in urejanjem spletne strani WordPress še nimajo izkušenj.


Miha Matjašič je doktorski študent družboslovne statistike in asistent na Fakulteti za družbene vede. Pri svojem delu in študiju sodeluje pri različnih projektih, od izdelave preprostih statičnih HTML strani, statistične obdelave in grafičnega prikaza velikih količin podatkov (v programskem okolju R), izdelave avtomatiziranih PDF poročil (v programskem okolju R in latex) do zapletenih PHP aplikacij.

22. marec

Bodi še bolj IN z InDesignom

Predavatelj: Gordan Čuka

Bodi še bolj IN z InDesignom

Študentski kampus (Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana) || 16.00-20.00

Prijava

Bi se rad/a naučil/a še nekaj dodatnih funkcij InDesigna in svoje znanje pripeljal/a do popolnosti? Potem je ta delavnica idealna zate! Gordan Čuka bo predstavil in vas spodbudil k uporabi številnih funkcij InDesigna, za katere mogoče še nisi slišal/a. Naučil/a se boš pravilno uporabljati barve in narediti svoj izdelek- vizitko. Na kratko se boš seznanil/a tudi s tipografijo z izdelavo svoje kreativne zloženke.

“Release you creativity” in pridruži se nam!


Gordan Čuka dipl. ing. grafične tehnologije se že 25 let ukvarja z grafičnim oblikovanjem in izvedbami različnih kreativnih projektov. Delal je kot uradni administrator Adobe programske opreme, ima večletne izkušnje na področju digitalnega marketinga in organizacije mednarodnih dogodkov ter ustvarja s 3D tiskom. Zaradi njegovih predavateljskih izkušenj in vedrega duha boste na njegovi delavnici definitivno uživali, hkrati pa se naučili veliko novega.

26. marec

Skok v digitalno temnico

Predavatelj: Iztok Medja

Skok v digitalno temnico

Študentski kampus (Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana), predavalnica 3 || 16.00-20.00

Prijava

Imaš na svojem to-do listu še vedno učenje funkcij Photoshopa? Iztok nam ga bo primarno predstavil skozi oči fotografa. Programi za digitalno obdelavo vsebin so danes nepogrešljiv del fotografije, saj so tako rekoč sodobne ‘digitalne temnice’. Dotaknili se bomo tudi vseh ostalih osnov in možnosti uporabe programa. Spoznali boste osnove, kot so barvni prostori, photoshop orodja, povezovanje z drugimi programi in izvoz v različne formate. Vse te funkcije so namreč skupna točka oziroma podlaga tudi za druge panoge digitalnega ustvarjanja.
(Pridi in odklukaj še eno točko na tvojem seznamu!)


Iztok Medja deluje in ustvarja na področjih oglaševanja in fotografiranja različnih aktivnosti v naravi oziroma na zunanjih lokacijah. V zadnjih 10. letih je sodeloval z različnimi domačimi in tujimi naročniki, sam pa se najraje posveča nočni fotografiji in ostalim različnim motivom, kjer zanimiva svetloba igra poglavitno vlogo.

27. marec

Video produkcija: behind the scenes

Predavatelj: Matic Oblak

Video produkcija: behind the scenes

Študentski kampus (Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana), predavalnica 3 || 16.00-19.00

Prijava

Bi se rad naučil izdelati hud video svojega počitnikovanja pa poleg pritiska na gumb Record ne znaš veliko drugega? Na delavnici boš lahko spoznal osnove videa in trike montiranja video vsebin, skupaj z Maticem Oblakom pa bomo izdelali tudi kratek video na temo predstavitve turistične destinacije, ki ti bo zagotovo pomagal, da boš svoja nepozabna potovanja znal ujeti v video, zaradi katerega ti bodo zavidali prav vsi prijatelji!


Matic Oblak se z videom ukvarja že 10 let. Aktivno sodeluje pri številnih projektih, ki se pripravljajo na različnih delih sveta, pri katerih sodeluje kot snemalec, režiser in producent. Trenutno dela kot freelancer, kjer se ukvarja z video produkcijo.

28. marec 2018

Od ideje do glasbenega festivala

Predavatelj: Domen Požlep in Marko Šček

Od ideje do glasbenega festivala

Študentski kampus (Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana) || 16.00-20.00

Prijava

Rad hodiš na festivale, še raje pa bi dobil vpogled v zaodrje in izvedel, kaj vse je potrebno, da glasbeni festival zares zaživi? Domen in Marko iz Urbanega dejanja nam bosta predstavila posamezne korake, brez katerih festival ali drugi večji dogodek ne more uspeti. Izvedeli boste, kako iz ideje zraste nekaj velikega, v iskanju ideje pa se boste preizkusili tudi sami in sestavili zasnovo osnovnega koncepta za večji dogodek.


Organizatorja festivala Urbano Dejanje, Domen Požlep in Marko Šček, sta vsestranska ustvarjalca kreativnih vsebin in dogodkov, ki izhajata iz svojih izkušenj odraščanja na ljubljanskem betonu. Leta 2014 sta odprla svoj kreativni studio imenovan Lightbox, v okviru katerega organizirata festival Urbano Dejanje in ostale dogodke. Da sta Marko in Domen kreativca v polnem pomenu besede je mogoče opaziti tudi v vizualni zasnovi in konceptu festivala, saj izstopajoče grafike in scenografija dogodka predstavljajo dobro zaokroženo celoto, ki obiskovalcem približa urbano kulturo do te mere, da del nje postanejo sami.

29. marec

Drugi skok v digitalno temnico

Predavatelj: Iztok Medja

Drugi skok v digitalno temnico

Študentski kampus (Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana) - PREDAVALNICA 3 || 16.00-20.00

Prijava

Se ti zdi, da osnove Photoshopa že poznaš, rad pa bi poznal še nekaj dodatnih funkcij in izpilil svoje znanje programa? Zopet se nam bo pridružil fotograf Iztok, ki nam bo v drugem delu Photoshop delavnice predstavil osnove RAW formata in retuširanja – tako obrazov kot različnih površin, pri ponovnem obisku digitalne temnice pa se bomo lotili tudi različnih posegov v fotografijo, kot je kloniranje ali menjava ozadja.

Pridruži se nam in končno boš lahko praktično uporabil svoje Photoshop znanje, ki ti verjetno že nekaj časa počiva na življenjepisu!


Iztok Medja deluje in ustvarja na področjih oglaševanja in fotografiranja različnih aktivnosti v naravi oziroma na zunanjih lokacijah. V zadnjih 10. letih je sodeloval z različnimi domačimi in tujimi naročniki, sam pa se najraje posveča nočni fotografiji in ostalim različnim motivom, kjer zanimiva svetloba igra poglavitno vlogo.